Din 2009, Ministerul Diasporei din Armenia în fiecare an organizează programul „Ari tun” (Vino acasă!) pentru tinerii de origine armeană între 13-18 ani (care sunt însoțiți de un coordonator de grup), la care au participat mii de tineri armeni din diferite ţări ale lumii pe parcursul acestor ani. Cheltuielile din Armenia sunt suportate de Ministerul Diasporei din Armenia, iar cheltuielile legate de transport spre Armenia și înapoi sunt suportate de fiecare participant. Cu toate acestea, pentru participanții din România cheltuielile de deplasare dus/întors sunt acoperite de Uniunea Armenilor din România, după ce lista participanților este aprobată de Comitetul Director al UAR. Programul se desfășoară în 8 etape în iunie-august, iar pentru tinerii armeni din România de obicei se alege ultima etapă din a doua jumătate din august. Începând din 2010, în jur de 40 de tineri armeni din România au participat la „Ari tun”.
Programul durează două săptămâni și înclude foarte multe activități. Pe parcursul programului tinerii locuiesc la o familie armenească, urmată de o tabără. În fiecare dimineaţă participanții susțin cursuri de limba armeană unde învaţă literele armeneşti, diferite cuvinte şi expresii. De asemenea, programul înclude călătorii în diferite localităţi şi obiective turistice ale Armeniei, printre care Oşakan (biserica Sf. Mesrop Maştoţ), Sardarapat (unde poporul armean a oprit armata turcă să continue Genocidul şi în partea estică a Armeniei în mai, 1918), Etchmiadzin (capitala spirituală a Armeniei), Matenadaran (institut renumit de cercetare a manuscriselor), Garni (templu din anul 77), Gheghard (mănăstire din secolul al IV-lea), Khor Virap (unde Grigore Luminătorul a petrecut 13 ani în închisoare, iar în secolul al VII-lea s-a construit o capelă şi apoi o biserică), Noravanq (mănăstire din secolul al XIII-lea), Tsitsernakaberd (Complexul memorial al Genocidului armean), Yerablur (unde sunt înmormântaţi 750 din 5.000 de soldaţi armeni care au căzut în timpul luptei pentru eliberarea regiunii Nagorno-Karabakh (Arţakh) din 1988-1994), o unitate militară (unde copiii cunosc viaţa soldaţilor armeni), lacul şi mănăstire din Sevan construită în anul 305 și altele.
În fiecare seară, precum și în weekend, participanţii sunt liberi şi vizitează diferite locaţii din Erevan împreună cu membrii familiei unde stau. Ultimele 4 zile sunt dedicate taberei din oraşul Tsaghkadzor, unde participanţii învață dansuri şi cântece armeneşti, multe lucruri despre civilizaţia armeană care este una dintre cele mai vechi din lume, se desfăşoară competiţii sportive și altele. Majoritatea lor mărturisesc că după câteva zile deja nu mai voiau să plece de acolo. Într-adevăr, sângele cheamă, iar rădăcinile trag înapoi, de unde la un moment dat au plecat forţat străbunicii multor armeni…
Înscrierile se fac în lunile aprilie și mai, iar anunțul se publică pe pagina oficială a publicației UAR, www.araratonline.com. Tinerii ce doresc să participe, trebuie să aibă vârsta între 13-18 ani și să depună documentele necesare (cerere de înscriere; o fotografie; o copie a pașaportului; o copie a unui certificat de sănătate, semnat și parafat de către un medic, originalul fiind necesar în Armenia).
Documentele trebuie trimise prin e-mail: office@uniuneaarmenilor.ro, și depuse în original la sediul central sau sucursalele UAR.