În prima parte a acestei rubrici prezentăm câteva lucruri importante pentru cei care vor să viziteze Armenia, precum și unele tradiții și festivaluri armenești. În a doua parte găsiți obiective turistice din Armenia și Artsakh (Nagorno-Karabakh).
Armenia se află în regiunea geografică a Transcaucaziei și se învecinează cu Turcia la vest, Georgia la nord, Azerbaidjan la est și Iran la sud. Din cauza conflictului din Nagorno-Karabakh, granițele cu Turcia și cu Azerbaidjan sunt închise.
Suprafață – 29,743 km² (Armenia), 12,499 km² (Artsakh).
Populația – 3,018,854 (Armenia), 150,932 (Artsakh), deși în lume sunt în jur de 10-12 milioane de armeni. Cca 99% a populației Armeniei sunt creștini.
Limba oficială este limba armeană, care aparține unei ramuri separate a grupului limbilor indoeuropene.
Moneda oficială se numește Dram (AMD). În 1993, Armenia a trecut de la rublă la dram, și până astăzi n-a mai denominat moneda națională, precum multe țari inclusiv România. Astfel, 1 EUR=580 AMD (puteți vedea cursul la zi pe pagina Băncii Centrale a Armeniei).
Armenia este împărțită în 10 provincii, plus capitala Erevan, iar Artsakhul este compus din 8 regiuni inclusiv capitala Stepanakert.
Cel mai preferabil drum din România spre Armenia este cu avionul, deși nu există zbor direct, escalele fiind în mai multe orașe, precum Atena, Istanbul, Varșovia, Moscova, Viena etc. Cu mașina se poate ajunge prin Bulgaria – Turcia – Georgia – Armenia, având în vedere că granița între Armenia și Turcia este închisă.
Muntele Ararat (Masis, 5165 m) este muntele sfânt al tuturor armenilor, care după acordul ilegal între Turcia și URSS din 1921 se află foarte aproape de granița dintre Armenia și Turcia, dar pe partea turcă. Râul Araks (1072 km) se consideră râul mamă al armenilor. Rodia și caisa sunt fructele naționale ale Armeniei, fiind simboluri străvechi ale vieții, fertilității și abundenței.
Printre multe sărbători armenești, menționăm Vartavar-ul – bătaia cu apă – care se sărbătorește în toată țara. ATENȚIE! Cu ocazia acestei sărbători, oamenii aflați pe străzi nu prea au cum să scape de a fi udați din cap până în picioare, indiferent dacă sunt localnici sau turiști. Vartavarul, de fapt, este o sărbătoare religioasă (Schimbarea la față a domnului), care se sărbătorește după 98 de zile de la Paște (după calendarul bisericesc armenesc). De obicei, aceasta este într-o duminică din luna iulie.
În afară de această sărbătoare, menționăm și câteva festivaluri, care se organizează în diferite regiuni ale Armeniei, precum Festivalul de Tolma (sarmaua armenească) în complexul Sardarapat (provincia Armavir); Festivalul Hainelor tradiționale în satul Arpeni (provincia Shirak); Festivalul Peștelui în orașul Abovyan (provincia Kotayq); Festivalul Dudelor în provincia Syuniq și în Artsakh, la care sunt prezentate multe produse din dude; Festivalul Lavașului (pâinea tradițională armenească) la mănăstirea Khor Virap (provincia Ararat);
Festivalul Navasard la mănăstirea Tatev (provincia Syuniq), la care sunt prezentate mâncăruri tradiționale armenești; Festivalul Mierii în orașul Bert (provincia Tavush); Festivalul Khorovatsului (frigărui armenești) în orașul Akhtala (provincia Lori); Festivalul Vinului în satul Areni (provincia Vayots Dzor); Festivalul Covoarelor în orașul Dilijan (provincia Tavush); Festivalul Pepenilor verzi în Erevan; Festivalul internațional de film Voske Tsiran (Caisă de aur); Festivalul Erevanului, dedicat înființării orașului (în al doilea week-end al lunii octombrie).
Mai jos găsiți câteva obiective turistice din Armenia și Artsakh, dar mai multe informații, precum și alte obiective turistice găsiți pe internet:
Erevan
Centrul orașului, care este deosebit de frumos și prinde viață seara odată cu încheierea programului de lucru, printre care Clădirea operei și baletului; artera pietonală Northern Avenue; Piața Republicii, unde se află renumitele fântâni cântătoare și Galeria Națională de Artă; Vernissage, o piaţă volantă;
Cascada (câteva sute de trepte, care leagă partea de deal cu partea de câmpie a orașului), unde se află și Muzeul de Artă Modernă Cafesjian și de pe înălțimea căreia se deschide panorama orașului cu muntele Ararat; Matenadaran, care are o colecție de peste 17 mii de manuscrise și o serie de alte documente; Lacul lebedei; Magazinele Grand Candy, Piața Gumi șuka și Piața închisă (hala), unde găsiți o mare varietate de fructe confiate armenești; Catedrala Sf. Grigore Luminătorul (2001); Biserica Sf. Sarkis (1842) etc.
Cetatea Erebuni (782 î.Hr.), pe care a construit-o regele Arghishti I (786-764 î.Hr.). Anul 782 î.Hr. este considerat anul înființării capitalei Armeniei, Erevan.
Tsitsernakabert (1965), complex memorial și muzeu, închinat victimelor genocidului împotriva armenilor din 1915-1923.
Parcul îndrăgostiților (sec. XVIII), care se află lângă Parlamentul Armeniei și stația de metrou Marshal Baghramyan.
Parcul Haghtanak (Parcul Victoriei, sau Parcul Monument) (1950), care este dedicat victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial (unde există și un muzeu militar). El are un lac unde se poate merge cu bărcuțe, cunoscuta statuie Mayr Hayastan (Mama Armenia), foarte multe carusele etc.
Provincia Armavir
Orașul Etchmiadzin, care este considerat capitala spirituală a Armeniei unde se află Sfântul Scaun al Catolicosatului (anii 301-303) și mai multe biserici, precum Sf. Hripsime (sec. VII), Sf. Gayane (sec. VII) etc.
Ruinele templului Zvartnots (sec. VII), unde se afla un templu păgân al zeului armean Tir.
Complexul Sardarapat (1968), un muzeu național al istoriei luptelor de eliberare din 1918, precum și un muzeu al etnografiei armenești.
Provincia Ararat
Complexul monahal Khor Virap, unde a stat Grigore Luminătorul 13 ani în închisoare. Mănăstirea se află la granița cu Turcia, pe partea stângă a râului Araks, foarte aproape de muntele sfânt al armenilor, Ararat (Masis).
Cetatea Kaqavabert (sec. IX), care se află pe vârful unui munte și era considerată greu de cucerit.
Provincia Vayots Dzor
Mănăstirea Noravanq (sec. XIII). Legenda spune că meșterul Momik și fiica prințului din regiune se îndrăgostesc, dar prințul este de acord cu căsătoria lor numai dacă Momik va construi în trei ani o mănăstire frumoasă pentru el, fiind sigur că oricum el nu va reuși. Când prințul află că Momik, împreună cu arhitectul Siranes, aproape termină construirea mănăstirei, trimite un ostaș la el care îl împinge pe Momik de pe înălțimea dealului unde se află mănăstirea.
Mănăstirea Gndevanq (sec. X), care se află pe malul stâng al râului Arpa, într-o vale, fiind înconjurată de natură.
Peștera Maghil (peste 1.7 km adâncime) și peștera Areni-1, unde a fost găsit cel mai vechi pantof din piele din lume (5500 de ani).
Cetatea Smbatabert (sec. V), locul mai multor lupte între armeni și perși.
Apele minerale din orașul Jermuk, cunoscut și pentru sanatoriile sale.
Provincia Syuniq
Mănăstirea Tatev (sec. IX-X), care este unul dintre cele mai pitoreşti locuri din Armenia și cel mai lung traseu de telecabină din lume (5,7 km) – Tatever (Aripile Tatevului, 2010), care face legătură dintre satul istoric Halidzor cu grandioasa mănăstire Tatev.
Mănăstirea Haranț anapat (1608-1613), una dintre comoarele arhitecturii medievale armenești.
Podul Satanei – În apropierea mănăstirii Tatev, în unul dintre cele mai adânci locuri ale defileului râului Vorotan, se află acest pod fiind creat prin el însuşi. În jurul lui sunt multe surse minerale, care au creat stalactite frumoase. Senzația este că pe de o parte a podului intra puţină apă comparativ cu cât iese.
Situl megalitic de la Qarahunj (Zoraț qarer), care are aproape 7500 de ani și este asemănat cu Stonehenge.
Petroglifele preistorice începând din mileniile î.Hr. V-IV, pe muntele Ughtasar.
Mănăstirea Vorotnavanq (anul 1000), care se află pe un deal de pe malul stâng al râului Vorotan.
Provincia Aragatsotn
Biserica Sf. Mesrop Mashtot (1879) din satul Oshakan. Actuala biserică a înlocuit cea din anul 443, dedicată creatorului alfabetului armean, Mesrop Maștoț (360/361-440).
Statuia alfabetului armean (în satul Artashavan), care înclude statuia fiecărei litere din alfabetul armean.
Provincia Kotayq
Templul Garni (anul 77), una dintre comorile din perioada păgână, care se află pe malul drept al râului Azat.
Mănăstirea Geghard (sec. XII-XIII), unde, conform legendei, a fost păstrată sulița (geghard în limba armeană), cu care un soldat roman a împuns coasta lui Isus. Sulița fusese adusă în Armenia de către Tadeu, unul dintre apostolii lui Isus, și acum se află în Muzeul de Istorie din Etchmiadzin. Mănăstirea este una dintre cele mai spectaculoase din lume, fiind trecută în patrimoniul mondial UNESCO.
Mănăstirea Kecharis (sec. XI) din orașul Tsaghkadzor, care este una dintre cele mai cunoscute din perioada medievală, iar Tsaghkadzor este cea mai cunoscută stațiune de iarnă.
Provincia Gegharquniq
Lacul Sevan, care se află la 1900m deasupra nivelului mării, are o suprafață de 1260km2.
Mănăstirea Sevanavanq (sec. X), care se află pe peninsula lacului Sevan, unde a fost construită biserică în anul 305.
Provincia Shirak
Mănăstirea Harichavanq (sec. VII), care este un centru important științific din perioada medievală.
Mănăstirea Marmashen (sec. X), care se află pe malul stâng al râului Akhurian, la o distanță de 12 km de satul Marmashen. În apropierea mănăstirii se află multe artefacte din mileniile trecute.
Mănăstirea Lmbatavanq (sec. VI), care are un loc special în arhitectura armeană datorită stilului original.
Provincia Lori
Mănăstirea Sanahin (anul 966), care se află într-o zonă spectaculoasă și face parte de patrimoniul mondial UNESCO.
Mănăstirea Haghpat (anul 966), care se află foarte aproape de mănăstirea Sanahin și face parte de patrimoniul mondial UNESCO.
Mănăstirea Akhtala (sec. X), care combină armonia elementelor arhitecturale armenești, georgiene și bizantine, fiind una dintre cele mai importante centre din nordul Armeniei.
Ruinele cetății Lori (sec. X), care se află pe malul stâng al râului Dzoraget, la o distanță de 12 km de orașul Stepanavan. Acolo au fost găsite foarte multe artefacte ce au o istorie de aproape un mileniu și care dovedesc că în această regiune viața era destul de dezvoltată.
Biserica Sf. Născătoare de Dumnezeu din satul Odzun (sec. V), care se află pe malul stâng al râului Debed. În acest sat se găsesc mai multe statui din diferite secole.
Podul Sanahin din orașul Alaverdi (sec. XII), care se află pe râul Debed. Are o lungime de 18.6 m.
Provincia Tavush
Mănăstirea Haghartsin (sec. X) aproape de orașul Dilijan, care a fost un centru important începând din secolele XII-XIII, iar Dilijan cu o natură splendidă este unul dintre cele mai vizitate orașe ale regiunii Transcaucaziei.
Mănăstirea Goshavanq (sec. XII) în satul Gosh, care a fost un centru cultural și educațional în perioada medievală.
Lacul Gosh, care este mic, dar se află într-o zonă spectaculoasă cu o natură minunată, fiind aproape de satul Gosh.
Mănăstirea Makaravanq (sec. XIII), care are locul ei special în arhitectura armeană datorită stilului original.
Cetatea Tavush (sec. X), care se află pe malul drept al râului Tavush. La ora actuală cetatea este jumătate distrusă.
Zona Lastiver, unul dintre cele mai frumoase locuri din Armenia, care se află într-o pădure și înclude o peșteră cu două etaje, o cascadă etc.
Podul Sranoț (sec. XII-XIII), care este relativ mic, dar destul de valoros prin vechimea sa.
Artsakh (Nagorno-Karabakh)
Mănăstirea Gandzasar (anul 1238), una dintre frumusețile Artsakhului, iar în apropiere se află cunoscuta statuie a Leului în stânci.
Biserica Ghazancetsots (anul 1887) din orașul Shushi. Pe 16 octombrie 2008, în Artsakh a avut loc „o nuntă mare ” – s-au căsătorit 687 de cupluri, dintre care 550 – în această biserică, iar restul – în Gandzasar.
Mănăstirea Dadivanq (sec. XIII), care se află pe malul stâng al râului Tartar. Conform legendei, cea mai veche biserică în acest loc a fost construită de Dade, urmașul apostolului Tadeu, în primul secol.
Palatul regal din Togh (anul 1737), care a fost reședința regiunii autonome din Artsakh în secolul al XVIII-lea.
Copacul Tănjări tsar, care are peste 2000 de ani și cca 54m înălțime. Scorbura copaculul are 44m2, unde pot încăpea peste 100 de persoane.