Fondul Armenia (Hayastan All-Armenian Fund)
Fondul Armenia are sediul central la Erevan și a fost înființat prin decret prezidenţial, în martie 1992, într-o perioadă turbulentă în care renăscuta și independenta Republica Armenia suferise și mai avea de trecut prin multe încercări. Dezastru natural, război, blocada, probleme grave economice și sociale, toate amenințau libertatea fragilei noi republici.
În pofida acestor dificultăți majore, Fondul Armenia a devenit structura prin care armenii activi de pretutindeni pot contribui personal la dezvoltarea și renașterea economică și socială a Armeniei și a Artsakh-ului, capabilă să prezinte soluţii practice și eficiente la cele mai mari și mai dure provocări, indiferent că este vorba de urmările cutremurului sau de satele sau orașele sfâșiate de războiul din Artsakh.
Problemele complexe, de importanță strategică, sunt dezbătute și aprobate de Consiliul de administraţie al Fondului – care este organismul suprem de conducere. Conform statutului Fondului, Preşedintele Republicii Armenia este din oficiu și preşedinte al consiliului de administraţie. Consiliul cuprinde, de asemenea, personalități proeminente ale vieții social-economice și religioase dintre care menționez reprezentanți ai celor 3 partide istorice armenești, Patriarhul Karekin al II-lea, Catolicos al tuturor armenilor, Catolicosul Aram I al Marii Case de Cilicia, Catolicosul-patriarh al Bisericii Armene Catolice, Asociația Generală Armeană de Binefacere (A.G.B.U.), precum și reprezentanţi ai altor instituții politice, ai organizațiilor neguvernamentale sau umanitare, atât din Armenia cât şi din diaspora.
Punerea în aplicare a obiectivelor aprobate de consiliul de administrație este efectuată de către consiliul executiv, care își are sediul la Erevan. Alături de acest organism de coordonare central, Fondul are niște birouri afiliate care lucrează în strânsă colaborare cu comunitățile locale armene. Fiecare comunitate aduce aportul său neprețuit de contribuții în realizările Fondului Armenia. În prezent, există 25 de asemenea birouri printre care menţionez cele din SUA (Los Angeles și New York), Franța, Canada (Toronto și Montreal), Marea Britanie, Germania, Olanda, Elveția, Austria, Suedia, Liban, Australia, Brazilia, Argentina și România.
Începând din 1996, Fondul organizează anual telethon-uri. În decursul timpului, acest eveniment a trecut dincolo de limitele unei simple activități de strângere de fonduri. Astăzi, prin mijloacele moderne de comunicare telethon-ul este un mijloc care reușește să unească armenii din întreagă lume în jurul unui scop – acela de a ajuta la propășirea patriei noastre comune.
Odată cu telethon-ul, Fondul organizează anual phonethon-uri care au loc în țări europene, cu sute de voluntari contactând familii armene din întreagă Europa. De asemenea, evenimente similare sunt organizate în Argentina și Liban.
Pe parcursul ultimilor ani, acest sprijin ferm din partea armenilor de pe tot globul a permis Fondului să lanseze acțiuni complexe, cum ar fi cele legate de înlăturarea urmărilor cutremurului, proiectul umanitar Iernile anilor 1992-1994, construirea autostrăzii Goris-Stepanakert şi a autostrăzii Nord-Sud ca și acțiunile de reconstrucție a sute de școli și spitale, mari retele de aprovizionare cu apă și gaz și alte elemente de infrastructură.
În prezent, Fondul se concentrează pe revitalizarea zonelor rurale din Armenia și Artsakh, lovite cel mai greu de dificultăți. Pentru a ajuta aceste sate în recuperarea decalajelor față de zonele urbane, Fondul reconstruiește elementele esenţiale de infrastructură, stimulând de asemenea economiile locale prin crearea de locuri de muncă și să ofere oamenilor instrumentele necesare pentru a construi propriul viitor.
Un mic bilanț al Fondului, în cei 25 de ani de activitate:
- Construirea a 489 km drumuri
- Construirea a 517 km rețele de alimentare cu apă
- Construirea a 144 km rețele de alimentare cu gaze
- Construirea sau reconstruirea a 334 școli sau grădinițe
- Construirea sau reconstruirea a 70 centre medicale
- Construirea sau reconstruirea a 53 de centre sportive și culturale
Pentru comunicarea donațiilor, vă rugam să luați legătură cu dl. ing. Garabet Haciaturian – telefon 0726.666.827 – reprezentantul fundației în România. Pentru mai multe informații accesați aici.