Dansuri armenești

Dansurile armenești au o istorie milenară, având origini în vremurile păgâne și fiind dansuri rituale. Fiecare dans are sensul lui și exprimă spiritul și caracterul național al armenilor și atitudinea lor către natură și viață. Mai jos prezentăm o parte dintre ele.

Artashat 

 

Bert (fortăreață)

Bert este un vechi dans armenesc pentru bărbați, rădăcinile căruia se întind până la orașul armenesc Van (Vaspurakan). Sensul dansului este „construirea” fortăreții, care are două niveluri (cei de sus stau pe umerii celor de jos), astfel fiind unic în lume din acest punct de vedere. De obicei, Bert se dansa în timpul războaielor.

 

Dansul militar din Shatakh (Șatakhi razmapar) & Yarkhushta 

Ambele dansuri militare sunt pentru bărbați. Yarkhushta din limba persană înseamnă „prietenul armei” și este din regiunile istorice ale Armeniei, Mush și Sasun. Dansatorii se împart în două grupe: una atacă, iar cealaltă se apără.

 

Dansul miresei (Harsi par)

Dansul miresei se dansează la nunți de către mireasă sau cu un grup de femei. Dansul este cunoscut și sub numele Uzundara și descrie vitejia femeilor, care pot lupta ca bărbații. Mișcările fermecătoare șerpuite cu mâinile și corpul îl abat pe șarpe care este considerat, simbolic, inamicul armenilor.

 

Haykazunner (dans pentru bărbați)

 

Hov areq (dans pentru femei)

 

Kakacineri par (dansul lalelelor, dans pentru femei)

 

Khaghoghaqagh (culegerea strugurilor, dans pentru femei)

 

Lutki (dans pentru bărbați)

 

Musaler

 

Mush (dans pentru femei)

 

Papuri 

Acest dans descrie alungarea forțelor negative.

 

Qoceari 

Probabil cel mai răspândit dans în Podișul Armeniei. Istoria dansului se întinde până în vremurile păgâne, iar mișcările dansului imită mișcările corpului berbecului sălbatic. Sunt mai multe variante de a dansa Qoceari, două dintre ele găsiți mai jos.


 

Shalakho

Acest dans este răspândit în Transcaucazia, iar la armeni este cunoscut ca un dans de petrecere.