Constanța
Biserica armeană Sf. Maria se află foarte aproape de malul mării, pe strada Callatis, nr.1. Ea funcționează într-o clădire construită în 1880, inițial fiind o școală pentru copiii comunității armene. După ce biserica de lemn a comunității a fost distrusă de un incendiu, primul etaj al școlii a fost transformată în lăcaș de cult în 1940. Din cauza lipsei de elevi toată școala încet-încet devine o biserică.
Primii armeni au ajuns în Dobrogea în sec. XV-XVI, stabilindu-se la Babadag, centrul administrației otomane. Mai târziu au apărut primii armeni la Constanța, având o biserică de lemn în anul 1740. Pentru mai multe informații accesați aici.
Pe 25 aprilie 2017, a avut loc la Constanța ceremonia dezvelirii și sfințirii unui Khacikar (cruce de piatră), amplasat pe faleza Cazinoului. Monumentul care este din rocă vulcanică (tuf), a fost sculptat în Armenia şi a fost adus la Constanţa cu vaporul. Acest monument demonstrează prietenia celor două popoare, armean și român, și are următoarea inscripție bilingvă: „Acest monument reprezintă o dovadă a prezenţei multiseculare a armenilor în Dobrogea, precum şi a gratitudinii lor pentru ospitalitatea cu care au fost primiţi. Cinstim memoria înaintaşilor şi martirilor neamului armenesc care şi-au păstrat identitatea şi credinţa.”
Tulcea
Biserica armeană Sf. Grigore Luminătorul se află pe strada Concordiei, nr. 2. Biserica a fost ridicată în anul 1885, având arhitectura în formă de cruce în exterior şi de navă în interior. În al doilea război mondial, biserica a fost bombardată şi la renovare i s-a schimbat întrucâtva arhitectura exterioară. A fost de asemenea grav afectată în urma cutremurului din 1977, când au apărut crăpături foarte mari ce puneau în pericol stabilitatea zidurilor. În acelaşi an, printr-o convenţie care s-a semnat între Biserica Armeană din România (cu sediul la Bucureşti) şi Biserica Ortodoxă Română prin Arhiepiscopia Tomisului şi a Dunării de Jos, s-a stabilit repararea bisericii şi darea în folosinţă cultului ortodox român. În cimitirul bisericii se găsesc câteva pietre funerare armene, cu inscripție de limba armeană veche. Pentru mai multe informații accesați aici.